Intervalløb er for amatører

Intervalløb er for amatører.

Og amatører er vi jo - medmindre du er en af de få læsere, som faktisk lever af at vinde løb.

En anden måde jeg kunne sige det på er: Intervalløb er for almindelige motionsløbere. Motionsløbere, der kan mærke at en lille ild inde i dem brænder for at løbe stærkere.

Intervalløb er nemlig ikke, sådan som mange almindelige motionsløbere tror, kun for eliteløbere og over-entusiastiske motionsløbere.

Og har du ikke løbet intervaller regelmæssigt før, ja så kan du godt regne med at dine personlige rekorder står for fald.

Du får anderledes og bedre resultater!

Men hvad er intervaltræning egentlig for noget?

Det er såmænd at løbe et træningspas i ganske højt tempo, men hvor du deler det høje tempo over i bidder, sådan at du, samlet set, formår at løbe en længere distance i højt tempo.

Som eksempel kan det være 5 x 500 meter. Måden at gennemføre sådan et intervalpas på er, at du (efter opvarmning med langsomt løb) løber 500 m hurtigt, løber fx 3 min i langsomt tempo, løber 500 m hurtigt, derefter langsomt igen, og fortsætter sådan indtil de 5 omgange er gennemført.

Nedenfor er et screenshot af en af mine løbeture, hvor jeg løber intervalløb - 4 x 2000 meter.

Intervaleksempel 2

4x2000 meter er ikke for nybegyndere, men du kan bruge det som et eksempel på en intervaltræningstur. Opvarmning i langsomt tempo, hurtigt tempo, en pause, hurtigt tempo og så fremdeles.

Jamen er intervaltræning ikke hårdt? spørger du.

Njaa..

Det jeg kan sige, er i hvert fald, at du overhovedet ikke skal være bange for det. Du afstemmer tempoet efter din form.

Du vælger et tempo, hvor du, når den sidste omgang er gået, stadig har energi tilbage. Du har ikke lyst til en omgang mere, men kan godt, hvis du blev tilbudt en 100-kr-seddel for at gøre det :)

Når du undervejs synes det bliver lidt anstrengende, kan du give dig selv energi ved at tænke højt - kæft hvor kommer jeg bare i god form!


Intervaltræning er sjovest, når du har et GPS-løbeur og kan holde øje med hastighed og distance. En telefon med en løbeapp, som eksempelvis Strava kan til nøds fungere. Du kan selvfølgelig klare dig uden teknologi, løbe på fornemmelse og med skilte, træer og lygtepæle som fixpunkter.

Husk at hurtig træning maksimalt bør udgøre 20 % af din træning i løbeskoene. 80 % af din træning tager du i et afslappende tempo, og undgå så vidt muligt det mellemhurtige tempo, som udholdenhedsforskeren, Stephen Seiler, kalder ‘det sorte hul’.


Pil med intensitetsfordeling

Få mere hjælp til at strukturere din løbetræning i blogindlæggene Hvordan du sætter personlig rekord (og fortællingen om de overraskende resultater af polariseret løbetræning) og Du skal løbe med en hastighed på 5:08 min/km.

Du kan selvfølgelig også vælge et af de løbeprogrammer jeg laver til helt almindelige motionsløbere (med drømme om at løbe stærkere) - eller gøre endnu mere for dig selv ved at tilmelde dig mit onlinekursus, som er lavet til DIG!


De bedste løbehilsner

Frei Bindslev

Frei - 2 hvidlig baggrund