Gør løb til en leg, hvis du mener det alvorligt

Du løber. Hvad mærker du? Kedsomhed.

Du tænker på at du skal løbe. Hvad mærker du? At du ikke rigtig orker.

Du spiller et spil på din telefon. Hvad mærker du? Mega sjovt, og du glemmer helt tid og sted.

Hmm...

Jeg vil gerne inspirere dig til at løbe, men jeg ser en lille udfordring her. Lad os gå i gang med at løse den.

Går alt vel, opnår vi en situation, hvor dine venner ikke forstår hvordan fanden du holder dig i gang hele vinteren og starter foråret med at være i dit livs form.

Min fætter skrev for nylig dette til mig:

Jeg synes det er kedeligt at løbe! Det er simpelthen ikke sjovt som fx fodbold, tennis, badminton, squash osv... har en god fornemmelse efter løbet, men finder det dødsygt undervejs.

Godt så. 

Jeg forstår hvad han mener. Midt i en intens fodboldkamp (selv på lavt plan) glemmer du tid og sted. Du er i flow. Du rammer bolden godt, du er dybt tilfreds.

 

Du spiller et spil på din telefon. Du er optaget, du er i flow, din hjerne belønner dig, og du er fuldstændig tilfreds.

Men løber du, bliver du ikke udfordret automatisk og på en så intens måde som i en fodboldkamp eller et spil på din telefon.

Svaret på vores lille problem her ligger derfor lige for.

Vi gør løb til en leg. 

Vi gør din personlige løbekarriere til en leg, der efterligner spillet på din telefon.

1) Vælg et spil

På en telefon ville du starte med at vælge et spil. Vi vælger løb, for vi vil gerne være gode løbere.

2) Vælg en bane

I mange spil skal du vælge en bane. Så det gør vi også med vores løb. Vi tager en lap papir og skriver syv baner op, som vi skal gennemføre de næste syv dage. En nybegynder kunne skrive dette:

1. Jeg køber en 3-liters vin, jeg kan tappe af hen over ugen

2. Jeg finder et løb, jeg beslutter mig for at deltage i

3. Jeg finder et løbeprogram, som jeg beslutter mig for at følge

4. Jeg løber den første tur i programmet

5. Jeg opretter mig på Endomondo

6. Jeg tager den anden tur i programmet

7. Jeg restituerer :)

 

3) Gennemfør banen

Så starter spillet. Du gennemfører bane 1 (mandag).

Et spil på en telefon belønner dig. Lyden af point der tikker ind, du får en score, og næste bane bliver låst op. Dejlig fornemmelse.

Den skal vi også have med løb. Når du har gennemført en bane, streger du den over med overstregningstusch på dit papir. God fornemmelse. Du har også låst en mulighed op, nemlig at tage et glas rødvin. Rigtig god fornemmelse! Så det gør du, og modtager ovenikøbet sundhedseffekterne af et dagligt glas. Tirsdag tager vi bane 2, og sådan fortsætter ugen.

Søndag laver du syv nye baner

Hvad kan banerne bestå af? Udover nogle regulære løbeture kan banerne bestå af styrketræning, køb af løbeudstyr, mentale udfordringer, ernæring, læse en relevant bog eller artikel (få mere inspiration her). 

Mange spil har også noget statistik, der viser din udvikling og hvordan du præsterer. Det kan du også med løb, så længe du har et GPS-ur eller en telefon med en løbe-app.

Jeg bruger Endomondo hvor jeg kan se tal og kurver som viser hvor langt og hurtigt jeg har løbet, hver uge, hver måned eller hvert år. Jeg ser tiderne for hver kilometer og rekorderne på forskellige distancer. Jeg kan følge vennernes præstationer.

 

Godt Frei, men selve løbeturen er kedelig - hører du egentlig hvad din fætter siger!

Godt så.

Når løbeturen er en leg

Vi skal opnå følelsen af flow, og lad mig forklare hvad jeg mener.

H. C. Andersen maraton 2016. Det var et løb hvor jeg blev belønnet for at træne min udholdenhed og have struktureret min træning. De første 30 km er jeg omgivet af løbere, og jeg løber i en rus, fordi jeg er i god form og i et langdistanceløb skal spare på kræfterne, og derfor har masser af overskud. Jeg er i flow.

Da jeg passerer de 30 km er det hårdt, og ved 33 km tænker jeg "fuck, det er hårdt". Og hvorfor ser de andre løbere så overbevisende ud? Men mens de negative tanker sniger sig ind i mit hoved, sker der faktisk det at jeg passerer de andre løbere. Jeg overhaler dem. Jeg æder dem - én efter én. Jeg er træt, bevar mig vel, men det er en rus med hvert skridt at æde afstanden op til den næste løber foran mig. En ny rus. Jeg opfatter nu løbet som et spil, hvor pointene tikker ind hver gang jeg passerer en løber. 

Det er den følelse vi går efter. 

 

Din næste lange og kedelige løbetur

Når du løber din næste tur, forestil dig da at du er med i et ultraløb  på 160 km. Du har løbet hele natten og i morgenlyset opdager de mange tilskuereat du er rykket op i top 10. Af ultaløb at være er dit tempo nemlig temmelig højt og du kører på som et tog og æder den ene top 10-løber efter den anden.

Du er SÅ stærk,

Det er en fed følelse.

 

Opsummering

1. Vi vælger et spil: Løb 

2. Vi vælger banerne: Du tager et stykke papir, og skriver de syv baner du skal gennemføre den næste uge. 

3. Du spiller: Gennemfør bane ét. Brug fantasi og teknologi

4. Du belønnes: Streg banen over med en overstregningstusch, og drik et glas rødvin.

5. Fortsæt ved at gennemføre alle banerne. Søndag tager du en ny lap papir og skriver syv nye baner på.

6. Du svælger i din udvikling med et program som Endomondo.

Nu kører det bare for dig. 

Din løbekarriere er blevet en leg.

Hvis du har store planer men har rygrad som en regnorm

Vil du ikke lige vide, hvad der i studier har vist 15-dobler(!) sandsynligheden for at løbetræningen bliver til noget, og at du sætter nye personlige rekorder?

Her kommer det:

Når du på din lille seddel har skrevet syv baner op, som du skal gennemføre, sender du 300 kr.(!) på mobilepay til en god ven.

Først når du søndag aften har gennemført de syv baner, kan du bede din ven om at tilbageføre pengene.

Du får altså kun pengene igen, hvis du gennemfører dine syv udfordringer (din ven vil nok kræve noget dokumentation...!).

Der findes flere apps, hvor du på samme måde kan sætte penge på spil, som for eksempel https://gofuckingdoit.com/.

Nu er dit løb et spil, hvor der er noget på spil!