Din løbestil stinker (men det er okay, og du kan gøre noget ved det)
Man skulle næsten ikke tro det. Men der findes faktisk tiltag med markant betydning for den almindelige motionsløbers resultater, som tilsyneladende er næsten hemmelige for den almindelige befolkning.
Ét af de tiltag vil jeg fortælle om i dette blogindlæg. Og det er med hjælp fra en mand du ikke vil konkurrere imod i et udholdenhedsløb. Hvis du altså har tænkt dig at vinde.
Ham kommer jeg tilbage til. Men lad os hurtigt nævne at han bl.a. har løbet 224 km på 24 timer...
Vi taler om at forbedre din løbestil ved at forbedre løbeteknikken, og det er ikke noget, som er forbeholdt eliteløbere og særlige løbenørder.
Det er for dig, der er glad for at løbe - gerne hurtigere (tak) og uden skader. Og på den måde kroppen faktisk er bygget til.
Jeg fortæller dig hvad du skal starte med at gøre i dag!
Tre forskningsresultater kan give os en idé om potentialet i at udvikle en god løbestil:
-
Du får en god løbeøkonomi - den kan variere op til 30 % hos løbere med den samme kondition. Det er altså en forskel på 25-30 minutter på en halvmarathon.
-
Løbere fra Eritrea bruger, grundet en bedre løbeteknik, 15 % mindre ilt end spanske løbere ved samme hastighed
-
Du får færre skader - et studie viste, at hællandere får dobbelt så mange skader som midt- og forfodslandere
Hvad sker der lige for det?
Og hvorfor er det intervaltræning og dyre løbesko det, som snakken falder på, når de løbere jeg snakker med gerne vil løbe hurtigere?
Min løbeteknik-karriere
Min egen løbeteknik-karriere ser nogenlunde sådan ud:
1. Jeg ved ikke at der er noget der hedder løbeteknik (sommeren 2015)
2. Jeg læser Born to run (på dansk: Født til løb) af Christopher McDougall og får en aha-oplevelse af dimensioner. Bålet inden i mig er tændt.
3. Jeg læser nogle håndfulde bøger og artikler om løbeteknik
4. Jeg fortsætter min almindelige løbetræning, men løber nu sådan som jeg tror, man skal løbe
5. Jeg får ømme knæled
6. Jeg tæller mine skridt, og regulerer min kadance til 180 skridt i minuttet
7. Jeg løber mindre anstrengt og smerterne i knæene er væk igen
8. Jeg køber et par løbesko med tynde såler, som jeg løber hver 3. tur i.
9. Jeg sætter flere personlige rekorder (uden at jeg vil give løbeteknikken hele æren)
10. Jeg løber en halvmaraton i sommeren 2016 i mine tyndsålede sko.
11. Frederik Lassen filmer mit løb og bekræfter, at der stadig er noget at arbejde med...
Ja, Frederik Lassen er vores mand, når det kommer til løbeteknik. Og så er han en fin fyr.
"Man kan godt have en dårlig løbestil og samtidig være et godt menneske"
Siger Frederik.
Frederik Lassen er fysioterapeut, ultraløber, han underviser i løbeteknik og har nogle imponerende resultater på cv'et.
Frederik vandt det danske mesterskab i 24 timers løb i 2011 og såmænd om han ikke her i 2016 satte nordisk rekord i triple ironman - 11,4 km svømning, 540 km cykling og 126,6 km løb - som han gennemførte i tiden 34 timer og 32 minutter!
Der er ikke plads til en dårlig løbestil i den slags konkurrencer, for det gør for ondt, og vil tage for lang tid.
Derfor inviterede jeg ham til at lave en workshop om løbeteknik, for mig og nogle løbekammerater.
Du skal ikke ærgre dig fordi du ikke deltog i workshoppen - omend du glippede muligheden for at stå sammen med os i denne position:
Du får nemlig i denne artikel 3 konkrete ting: En video, en video og og 6 svar fra Frederik på 6 spørgsmål om løbeteknik.
1) Sådan ser den perfekte løbestil ud
"Vi er bygget forskelligt og har derfor hver vores løbestil..." Har du hørt det før, og tror du selv på det? Så slet det fra nethinden
Som vores fysioterapeut Frederik Lassen kan bekræfte er vi mennesker bygget ganske ens op og har set sådan ud i en del tusind år. Mennesket er bygget til at løbe, og derfor kan vi også nærme os en standard for hvordan vi skal løbe, med udgangspunkt i kroppens opbygning
Herunder får du vist noget, vi kan kalde en ideel løbestil. Lads os bare sige, at den er dit endemål i din nye løbeteknik-karriere.
Læg mærke til at manden løber på is. Læg mærke til bevægelsen og balancen.
Helt forsimplet er målet at opnå en løbestil hvor vi lader det være tyngdekraften som driver os frem og lander omtrent midt på vores fod og under vores vægt, nedenfor demonstreret af Frederik Lassen:
I én sætning: Ret dig op, skuldrene ned, skyd hoften frem, få foden op fra jorden hurtigt, og tag 170-180 skridt i minuttet.
Vi følger sådan set bare det gode gamle råd om at spare på energien. Det sagde min mor, vi skulle. Det gør hjernen også (omend den overdriver en del og siger, at det er bedst at blive siddende i sofaen).
2) Dén ene træningsøvelse, du skal lave, og som du vil elske
I den følgende video viser jeg den træningsøvelse, som Frederik præsenterede os for, og som har haft den største positive effekt på mit løb (det er samtidig den første video af mig selv her på bloggen - don't judge me!). Min søn August er fotograf.
Den SKAL bare blive en del af dit repertoire på dine løbeture.
Gør det med begge ben i lavt tempo i starten af din løbetur, og gør det på din løbetur når du føler for det.
Øvelsen kalder jeg for "gearskiftet". Simpelthen fordi den giver en fornemmelse af at have fået et vindstød i ryggen. Du kan bruge den konkret til at sætte tempoet op under en træningstur, hvis du skal løbe en hurtig strækning eller bare vil rykke under et motionsløb!
Det er tilladt at sende mig vrede mails, hvis ikke du synes at det giver en lethed og en "alle-mine-rekorder-står-for-fald"-agtig fornemmelse, umiddelbart efter du udfører den.
3) Guldkorn fra Frederik Lassen
Jeg stillede 6 spørgsmål om løbeteknik til Frederik, bl.a. disse to:
1. Hvilke 2 ting som en løber kan implementere i sin træning har størst positiv effekt på hans løbeteknik?
2. Hvad er dine råd til løbere hvad angår løbesko?
Alle spørgsmålene og hans svar kan du downloade her.
Opsummering
Først og fremmest: At forbedre din løbeteknik skal være et hyggeprojekt, så slap af! Når du løber anderledes vil du først blive mere forpustet, fordi bevægelsen er ny for kroppen. Måned efter måned bliver du en bedre løber. Om et halvt år begynder det at blive rigtig godt og efter flere år endnu bedre.
1) Lav øvelsen jeg viste på videoen. Ikke 14 forskellige løbeteknikøvelser. Gør det i starten af din løbetur, og når du føler for det undervejs.
2) Tæl dine skridt - du skal opnå en kadance på 180 skridt i minuttet, uanset dit tempo
3) Investér i løbesko med tynde, elastiske såler - de tvinger dig til at lande med foden under din vægt. Løb til en start én tur om ugen i dem, og resten af dine løbeture i dine 'almindelige' løbesko. Styrken i din fod og svang skal gradvist styrkes.
Udviklingen i løbesko med masser af skum under hælen har haft en uheldig virkning på vores løbestil. Det gør nemlig ikke ondt at lande direkte på hælen, og derfor gør vi det.
Spar pengene, og drop topmodellen med den nyeste skumteknologi. Det er allerede afgjort i mange studier, at skummet i dine løbeskos såler ikke hjælper en hujende fis i forhold til at modvirke skader.
Derfor er der er bare én ting at gøre, og det er at løbe ordentligt.
For hvad får du?
Frihed. Frihed fra skader. En mulighed for at udnytte dit potentiale. En evne til at kunne fortsætte med at løbe når du er 50, 60, 70 og 80 år. Og hvis du føler for det - endnu længere tid.
Relaterede artikler:
Styrketræning for løbere (som ikke elsker at styrketræne, men gerne vil løbe hurtigere)
PS. Del denne artikel med familie eller venner, du mener kan få glæde af den!