10 ting jeg godt ville have vidst da jeg var 29 år (en guide til motionsløbere i 30'erne)

Jeg har rundet de 40 år.
I mine 30’ere har jeg løbet virkelig mange løbeture og jeg har sat personlige rekorder på alle de almindelige distancer fra 5 km til maratonløb.
Jeg har også kæmpet unødigt og gjort det svært for mig selv. Jeg har trænet uhensigtsmæssigt og skuffet mig selv usandsynligt mange gange.
Her er 10 punkter, jeg godt ville have vidst, da jeg var 29 år:
1. At sætte et mål med din løbetræning er en 2-trins proces:
- Sæt et mål der kilder i maven.
- Når målet er sat, så ændr det fra ‘Jeg vil løbe et halvmaraton på under 2 timer’ til ‘Jeg vil nyde hvert sekund af min vej til mit halvmaraton på under 2 timer’.
2. Dit mål skal være konkret
‘Mit mål er at komme i god form’ er så diffust, at ingen i verden, herunder din hjerne, ved hvad det betyder.
Hvis du skulle være i tvivl: Du når dit mål. Hvis du vil det, og det ligger inden for de fysiske love. Men vær bevidst om at du ikke kender tidspunktet. Der er simpelthen for mange faktorer, du ikke har indflydelse på, som afgør hvornår du indfrier målet.
3. Du kan ikke basere din træning på disciplin
Eller motivation. Du må derfor indrette dig på en måde, der sikrer at du løber, selvom din disciplin er beskeden og din motivation er ringe. Hvordan? Med de rutiner og ritualer du skaber og ved stille og roligt at hjernevaske dig selv (på den gode måde). Læs videre for eksempler.
4. Alt hvad der fører frem til det første skridt på din løbetur laver du så friktionsløs som muligt
Det starter med løbetøjet du lægger frem dagen før. At du har sagt til medlemmerne af din husstand, at du løber en tur kl 19.30. Alt hvad der på nogen måde kan skabe modstand skyder du ned, som var du hovedpersonen i en Terminator-film.
5. Hjernen kender ikke forskel på virkelighed og fantasi
Hvis du oppe i hovedet gennemlever forberedelserne til din løbetur, gennemlever at du løber, og gennemlever at du løber de sidste meter af turen og mærker, at du er ved at sprænges af glæde og tilfredsstillelse over den gennemførte løbetur - ja, så mener din hjerne helt bestemt at du HAR løbet denne dejlige tur.
Du har på den måde taget en genvej til at etablere en løbevane + forbundet det med glæde og en dyb tilfredsstillelse
6. Få fat i et løbeprogram
...og hæng det op på køleskabet. Sæt et kryds for hvert gennemført løbepas, så det danner en kæde, du ikke ønsker at bryde.
7. Stil dig hver søndag foran dit løbeprogram
...(der jo hænger på køleskabet), og skriv med en blyant dag og nøjagtigt tidspunkt for den kommende uges løbeture. Reflektér over de forhindringer der er og som skal nedskydes.
8. Drop løbetesten i skobutikken
Køb et par såkaldt neutrale sko du synes er flotte. De må gerne være billige. Skoene bestemmer ikke skadesrisikoen eller din præstation (en smule måske, hvis du putter tre carbonplader i skoen). Det har litteraturen på området efterhånden slået fast. Skifter du til en radikalt anderledes sko (fx minimalistiske sko) skal du dog gå langsomt frem.
9. Løb polariseret
. Hvis du starter fra nul er din opgave den første måned at løbe i et tempo og en moderat distance, hvor du NYDER turen. I måned nummer to begynder du at overveje HVORDAN du træner. Polariseret løbetræning er det løbeprincip der indtil videre står frem som den mest effektive måde at komme i form på.
10. Du kan ikke fejle.
Du kan kun opleve.
Når det føles godt, dårligt, og alt muligt andet, SÅ ER DET LIGE SOM DET SKAL VÆRE. Modstand møder du med ‘okay, interessant’. For med ALLE dine oplevelser er du ét skridt tættere på dit mål og det selvbillede du med stormskridt er ved at etablere (du starter i dag)!
- Frei Bindslev
PS. Er der en person du tror vil få glæde af dette blogindlæg? Del gerne indlægget!
PPS. Fortsæt læsningen her: